söndag 30 december 2012

Lasse Granqvist slutar på sportradion :-(



Tyvärr skall Lasse Granqvist sluta på sportradion för att helt koncentrera sig åt C-more och TV4, :-(

Hans bästa kommentar kom någon gång i slutet på 90-talet när Sverige mötte Frankrike i en landskamp (fotboll) och Didier Deschamps gick omkull efter en regelrätt svensk tackling (Swartz??) : ”Där biter han i gräset den lille gallern”!!! Den satt! Deschamps, en fantastisk spelare, men bara en tvärhand hög….vojne, vilken fullträff!

fredag 28 december 2012

God Fortsättning



God fortsättning på Julen och ett gott slut på det gamla 2012! 

Själv har jag med familj, som denna Jul var rätt stor, alla tre döttrar, inklusive den äldsta med sambo och egna dottern Lo, samt vi två ”gamlen”, genomfört en internetfri  Jul. En märklig upplevelse. Dagen före Julafton började nätet krångla och det gick stundtals inte alls. Snar som man är att hitta den närmast liggande orsaken trodde jag ett tag att det var en av döttrarnas Apple-TV-dosa som störde ut det lokala trådlösa…. Det var dock snart konstaterat att det låg längre bort. Kommunikationen lokalt i huset med min egen router fungerade, men nästa steg där var det något krångel. Det visade sig senare, annandagens kväll, att det var en krånglande ”switch” i kvarterets lokala nät.

Det är märkligt hur van man blivit av att alltid kunna ha koll på allt genom internet. Så fort en diskussion uppstår, kan man kolla vem som har rätt. Så fort man skall göra något kan man kolla om vädret är lämpligt på kort eller lång sikt.

Det har till och med hänt, när jag på senare tid tittat på någon gammal film från 40-, 50, eller 60-talet och man i filmen blivit lite frågande om något, att jag då i hastigheten tänkt: ”Men kolla på nätet då”….. Hmmm.
Den här bloggen startade jag då jag upptäckte att jag i vissa inlägg på Facebook blev nog så långrandig och där skrev bloggliknande inlägg. Bloggen kommer med all sannolikhet att handla en del om klimatet, förändringar i klimatet, vad dessa kan bero på och tecken på sådana. Detta fält är ju genomminerat, men det kan bli kul. Det finns ju de som påstår att det finns en sk ”vetenskaplig konsensus”, men det är ju för den som sysslar med vetenskap, en anakronism i sig. Vi kan ha konsensus om att jorden inte är platt utan ett klot och att Newtons fysik fungerar för det mesta i vardagen, men Newton fungerar faktiskt allt mindre då allt fler fenomen vi nyttjar vardagligt faktiskt bygger effekter som kräver mer avancerade teorier för att förklaras och som inte heller de är fullkomliga slutgiltiga osv. I debatten förekommer mer eller mindre propagandistiska påståenden, myter och retorik som inte hör hemma i en vetenskaplig diskussion. Antagligen kommer jag att skärskåda några i kommande inlägg.

Som ett smakprov skall jag ta upp något som förekommer då och då och nämndes på SVT så sent som i går: Antalet och svårighetsgraden av tropiska stormar och orkaner (på engelska hurricanes) har ökat och det är ett resultat av en klimatförändring som människans användning av fossila bränslen åstadkommer. Så vitt jag kan se så är detta fel. Det finns inga tecken på att antalet eller svårighetsgraden har ökat. Om det finns en trend så är den negativ! Av vad jag kan se från t ex Ryan Maue’s hemsida så finns ingen tydlig trend och beroende på hur kort eller lång sikt man använder sig av så verkar det som om det finns en trend så är den negativ. Hans (Maue) sida har bytt adress och finns numera på: http://policlimate.com/tropical/index.html
Då olika parametrar pekar å lite olika håll bör man läsa allt och kolla alla diagram.

söndag 16 december 2012

Ska de vara så här...? I dag fick jag skotta utanför "grannen" som bara skjutit ut snön mitt i vägen. I annat fall hade jag kört fast, eller fått bära matvaror mm...från "garageplan", dvs flera hundra meter.!