måndag 25 augusti 2014

Om lördagens händelser i Limhamn



Jag har svårt att bli upprörd över situationen i Limhamn, då en ung man blir påkörd av en polisbuss. Hur det är med Polisrytteriet kan jag inte bedöma, men situationen med bussen är ganska väldokumenterad och jag har sett scenen flera gånger. Den unge mannen har gott om tid att flytta på sig, men står kvar och låter sig påköras. Det är ju rätt dumt. Ett steg tillbaka och inget hade hänt, men jag får känslan av att han vill att det skall hända. Ger man sig in i leken, får man leken tåla, åtminstone inom rimliga gränser. Ingen blev som tur var allvarligt skadad.

När det sen gäller huruvida det var rätt att tillåta Svenskarnas parti att hålla sin manifestation så har jag svårigheter med t ex Jonas Sjöstedts argumentering. Jag har inga som helst sympatier med Svenskarnas parti. Att totalt vägra vissa riktningar (vad är Svenskarnas Parti?  Knappast ett parti i vanlig mening) att hålla tal eller manifestera sina åsikter är dock vanskligt, hur otrevliga de än är.  Kanske inte för en stalinist men för oss som bekänner oss till en liberal västerländsk demokrati. Det har sagts av klokare personer än mig: ”Jag har inget till övers för dina åsikter, men jag kan tänka mig att slåss (inte i bokstavlig mening dock) för din rätt att framföra dom”. Jag uppfattar att polisen gjorde det man kunde genom att förvägra Nazisterna att hålla sin manifestation där de ville, mer centralt och flyttade den till Limhamn. Så långt kan man gå, men där går nog gränsen, sen får gamla stalinister som Jonas Sjöstedt säga vad dom vill.

fredag 22 augusti 2014

Hamilton ger sig inte – alla ska betala för tv



Jag har skrivit om detta förr men nu är Eva Hamilton ute igen. ”Hamilton ger sig inte – alla ska betala för tv, kan man läsa på SVTs hemsida. ”Annars riskerar vi att de äldsta så småningom kommer att ta en orättvis stor andel av notan för public service”. Hon använder således något slags rättviseargument. Det skiner dock ganska klart igenom att hon egentligen bara är ute efter mer pengar.

Saken är ju den att detta problem kan ju SVT själv lösa. Gör som BBC avser att göra, avgiftsbelägg alla Playtjänster. De som betalar licens skall ju givetvis få ”inloggninsguppifter” eller vad som behövs beroende på vilken teknisk lösning man väljer. Man skall inte behöva betala för samma sak två ggr. Som jag tidigare nämnt kan man då även lösa problemet med att vi som på deltid vistas utomlands, inte kan se det vi betalat för med licensavgiften, utan att ta till diverse knep och extra kostnader. Ge dig nu Hamilton och inse att ditt problem är väldigt enkelt att fixa, bara man vill!

torsdag 21 augusti 2014

Egotrippade (SR-)journalister!



Usch, vad jag ogillar när journalister intervjuar journalister. Det har tyvärr blivit väldigt vanligt, t ex i radion. Vad som även blivit vanligt är att detta och andra motsvarande inslag drar över och inkräktar på fasta inslag, framförallt väderleksrapporterna som verkar vara lovligt villebråd i detta avseende. Det är numera det normala att inslagen före väderleksrapporten i P1, drar över så att uppläsaren från SMHI måste korta, eller att man helt enkelt bara tonar bort uppläsningen. Detta händer dagligen.  I morse t ex intervjuade en journalist en annan om den intervju som just gjorts med FP-partiledaren Björklund. Man tog dryga 2 minuter från vädret, så det blev ingen kort sjörapport, bara landväder i rapporten före 8:a nyheterna.

Detta är för djävligt.  I synnerhet då det beror på att egotrippade journalister pladdrar på och/eller för att man sänder jinglar och annonser för kommande inslag, på det mest tjatiga sätt.

Skärpning Sveriges Radio!

tisdag 12 augusti 2014

Naturliga produkter



Häromdagen hörde jag ett program i radio, P1. Det handlade egentligen om det framväxande tjänstesamhället, men det jag fastnade för var något helt annat. Under ett långt avsnitt intervjuades en hårfrisörska i, jag tror det var, Rosvik. Hon använde ”naturliga medel” och inga kemikalier. Märkligt tänkte jag. Konstigt att hon överhuvudtaget får någon effekt. Det visade sig att det hon använde var olika växtbaserade ämnen (dvs kemikalier), som t ex henna och andra växtbaserade produkter, främst från mellanöstern tydligen. Resonemanget fortsatte på detta vis.

Då hon enbart använde ”naturliga produkter och inga kemikalier” hade hon inga problem med allergier. Detta trots att många, jag skulle gissa de flesta, allergener är naturliga produkter enligt hennes definition. Jag har själv två relativt hanterliga allergier, båda är mot ”naturliga produkter”. I det ena fallet är det pollen i det andra ett protein som tycks finnas i kiwi, och papaya. Växtprodukter är inte per definition allergifria, tvärtom, det förkommer massor med allergier för allehanda växtprodukter.

På frågan hur hon gjorde med avfallet blev svaret liknande. Förpackningar sorterades efter om det var kartong, plast etc. Nu var det knappast det intervjuaren avsåg så denne frågade om och fick det intressanta svaret; att då hon endast använde ”naturliga produkter” kunde hon spola ner allt i avloppet!!!! Naturliga produkter var enligt hennes definition inte giftiga! Men!! 

De giftigaste ämnen vi känner till är ämnen från naturen. Ricin får vi från ricinbuskens frön. Det är långt ifrån det giftigaste, men ändå ca 20 - 30 ggr så giftigt som Sarin. Botulinumtoxin kan väl även det anses vara en naturlig produkt (produceras av en bakterie), som dessutom används för kosmetiska ingrepp, är ca 5 miljoner gånger så giftigt som Sarin.

Naturligtvis håller inte frisörskan i fråga på med denna typ av ämnen, men jag vill bara påvisa att sk naturliga ämnen inte per definition kan anses ofarliga och att det gäller att veta vad man håller på med. Det kan faktiskt vara svårare att exakt veta vad man handskas med när man håller på med naturprodukter än med syntetiska kemikalier.

onsdag 6 augusti 2014

Nu blixtrar det!

Det känns lite futtigt att vara språkpolis när tiotusentals hektar av Västmanland håller på att brinna upp. Jag kan dock inte låta bli. Så här skriver journalisten Lotta Gröning på SVTs hemsida:

"Natten till onsdagen drog det in ett stort åskväder över brandplatsen. Regnet smattrade och himlen fylldes av oändligt många blixtrar. Det var mörkt ute men ändå ljust, blixtrarna var som strålkastare.
Det var både obehagligt och storartat.
Jag var livrädd för att blixtrarna skulle slå ner och starta nya bränder. Vi hade just fått lite lugn och ro, branden var visserligen inte under kontroll men läget var betydligt bättre än dagen innan".

Blixtrarna, jag säger då det. Det framgår att Lotta är upprörd och jag hoppas "blixtrarna" beror på det. Vi har dock på senare tid sett alla möjliga liknande varianter som minutrar och sekundrar under vinter-OS till exempel. Det var dock i talad direktsändning. Använder inte Lotta stavningsprogram?