tisdag 16 september 2014

När blev Statskunskap en vetenskap?

Plötsligt så är alla valexperter mm vetenskapare, statskunskap som det förr hette är numera statsvetenskap. Hur gick det till?

onsdag 3 september 2014

Myter som skymmer



I Västerbottenskuriren tar Mats Olofsson (vi är på intet sätt släkt) på ledarplats i dag upp problemet med att ”Den politiska myten inskränker den politiska debatten”. Han tar fram flera exempel. Den höga ungdomsarbetslösheten som när man disekerar den och bara tar hänsyn till som inte har jobb eller studerar faller från över 20 % till mellan 6 och 7 %. Nu är det väl så att vissa studerar vidare för att de inte får jobb. Så gjorde f ö jag redan för över 40 år sedan, vilket jag inte haft anledning att ångra. Han tar även upp den så kallade pensionärskatten. Ett tredje exempel ”Apoteksdöden” i glesbygden. En myt som blivit en sanning. Sedan den sk apoteksreformen har, enligt den statistik M O hänvisar till, endast tre ”glesbygdsapotek” stängts, i Lima, Marstrand (glesbygd?)  Löttorp. Det senare ett ”sommarapotek”.

Det finns dock fler och än mer spridda liknande myter, som det inte skulle förvåna om M O själv bidrar till. Jag har dock inte orkat gå igenom alla hans ledarstick. På klimatområdet finns det nästan hur många som helst som politikerna och andra opinionsbildare sprider vitt och brett. I synnerhet företrädare för miljöpartiet tar alla möjligheter, senast efter den stora skogsbranden i Västmanland och översvämningarna i Malmö. Varken globalt eller lokalt i vårt land har förekomsten av ”extremväder” ökat. Antalet svåra orkaner och tornado har t ex i USA faktisk haft en sjunkande trend sedan början av 1950-talet. Antalet svåra stormar i Sverige har på samma sätt minskat (se statistik från SMHI!). Även medelvinden har minskat något. Nederbördsmängden i Sverige har dock ökat marginellt. Antalet fall med dygnsnederbörd över 40 mm svenska stationer har ökat något sedan 1960-talet, men är ändå lägre än på 1930-talet så någon tydlig långsiktig trend är svår att se.

När det gäller klimatmyterna är det dessutom så att jag tror att de som sprider dessa tror på dem. Det är ju lätt att få intrycket att det blir mer extremt, just efter en extrem händelse, trots att sådana händer hela tiden på olika platser och att de alltid gjort det.

I vintras var det en grupp miljöaktivister och journalister ville dokumentera hur havsisen runt Antarktis var på väg att försvinna. Man åkte dock på en nit, därför att var dåligt påläst. Det var ju lokal sommar så man trodde nog att man skulle få fina bilder på smältande is. I stället frös man fast och var tvungen undsättas i en räddningsaktion (ölet hade dessutom tagit slut). Sanningen är nämligen den att samtidigt som vi har en avsmältningstrend vid den norra polen har vi en växande trend runt Antarktis. När det gäller vad som händer i Norra ishavet är dock även den informationen filtrerad. Är det någon som läst att i år öppnades inte Nordostpassagen för fartygstrafik. Sist jag kollade upp detta hade inga handelsfartyg passerat vid Frans Josefs land (Isbrytaren Oden som gjort en forskningsresa är ju undantagen) denna sommar. Något tiotal har handelsfartyg har kunna passera de senaste somrarna, men inte denna.

Till detta med klimatmyterna tillkommer det faktum att de goda nyheterna inte uppmärksammas. Vem har hört att vi pga den ökande koldioxiden har en grönare jord än på många hundra år, kanske tusentals år. Har något tänkt på att vi inte hört om någon svältkatastrof i västra Afrika, strax söder om Sahara på flera år? Nä, tänkte väl det.

Till slut: Jordens medeltemperatur (Lower Troposphere) för augusti var +0,199 grader högre än 30 årsmedelvärdet för perioden 1981 – 2010. Detta innebär att det inte skett någon temperaturökning sedan 1998! Sedan dess har den svängt kring detta värde.