fredag 20 mars 2015

Utrikesminister Margot Wallströms fadäs



Saudiarabien är ingen demokratisk eller särskilt human stat. Det är inte Kina å en hel rad andra stater heller. Nu valde vår utrikesminister att kritisera Saudiarabien och deras rättskipningssystem, synnerligen tydligt och offentligt. Det är helt ok, men att inte inse att man därmed kritiserar Islam är ju rent korkat. Saudiarabiens rättssystem bygger på Sharia och därmed Islam. Kritiserar man detta, kritiserar man Islam, som den tolkas i t ex Saudiarabien. Detta borde en utrikesminister begripa, och dessutom borde det finnas experter på UD som kunde ha undervisat henne om detta!

Se t ex vad Thord Janson vid institutet för globala studier vid Göteborgs universitet säger i frågan (citaten är från svenskan/TT). När hon talade om ”medeltida straff” kritiserade hon sharialagarna, det vill säga de lagar som Saudiarabiens rättssystem vilar på. Sharialagarna och de här straffen man utmäter står stipulerade i koranen och är guds lag. Så när Wallström kritiserar straffen blir det en kritik mot islam, även om det inte var hennes åsikt (det står åsikt, men torde egentligen vara avsikt, GOs anmärkning), säger han till TT.

Att göra åtskillnad mellan straffen, det vill säga lagarna, och koranen går inte, enligt Thord Janson
Dessutom, säger han, så vilar hela kungahusets legitimitet i Saudiarabien på att dessa lagar efterlevs.

- I Saudiarabien är kungahuset den liberala kraften. Det låter konstigt, hur ett mycket konservativt kungahus kan vara den liberala kraften, men så är det. De försöker förändra landet, exempelvis att kvinnor ska få arbeta, men det går långsamt. Oppositionen, däremot, vill att landet ska gå i en än mer konservativ riktning.

Detta får stå för Thord Jansson, han vet säkert mer i frågan än jag, men vad alla borde inse är i alla fall att ett angrepp på de lagar som tillämpas i Saudiarabien är ett angrepp på Islam. Sen kan man ha vilken blåögd uppfattning som helst om hur en religion fungerar.  Något vi i Sverige har en tendens att ha.

Den andra frågan är varför vi inte ryter till mer mot andra ”skurkstater”. Jag tycker denna bild från SVD är ganska rolig och talande: