tisdag 22 september 2015

Sandpiper är uppe

Så är då "Sandpiper" uppe. Mitt intryck är att signalstyrkorna har gått upp, men det verkar vara genuint dåliga konditioner så det är svårt att bedöma. Så här ser det nu ut på takaltanen:





Som ni ser, solen lyser som alltid från en molnfri himmel. Nackdelen är att det inte går att vistas på taket mer ä någon minut. Det är nu 33 grader i den obefintliga skuggan och solen är obarmhärtig.

Det blev inte lika bra på 20 m som hemma (jag har samma kortslutning av 160 m spolen). Det kan finnas flera anledningar:


  1. Jag får inte ut lika många och långa radialer. Mot detta talar att antennen nästan är lättare att avstämma på 80 m (SIC!) än hemma i stugan.
  2. Jag har fortfarande portabelantennen uppe och den står ca 0.2 våglängder i från och är avstämdt för 20 m.
  3. Det finns på ungefär samma avstånd en mast som är drygt 5 m lång. Den innehåller TV-antenn (kan avvaras) och antenn för trådlöst internet (kan inte avvaras, men ev flyttas så småningom). Jag hade dock ven tänkt sätta upp en 4 element för 144 MHz i den masten.
Det skall bli intressant att notera vad som händer när jag tar ner portabelantennen, som f ö är en lite rolig sak som ihopplockad ryms i an papplåda som är 8X8X37 cm! Enkel att ta med, svår att stämma av...

Reverse beacon ger vid handen att jag hörs lite varstans i Europa (dock inte av SK2AT, åt vilket håll beamar FURA? Skriv gärna en kommentar) och även W1 mitt på dan när bandet är så gott som tyst å stängt! har kört två CW-QSOn med Sandpiper; G0IBN och SM6NT vid ettiden lokal tid (samma som hemma dvs 11 GMT).

söndag 20 september 2015

QRV från Torrevieja, EA5/SM2DPS

Så har vi då kommit fram och jag har fått upp den första antennen. Det är en portabelantenn* som är avsedd för resor framöver. Nästa projekt är att sätt upp Sandpiper som jag skrivit om tidigare, men det kräver lite borrning i cementsten och puts och det tar emot.

Nedan ser ni portabelantennen monterad på ett litet kafébord på takaltanen.


Jag hade läst omdömena om denna antenn före jag köpte och det stod att varningen i montageanvisningen, att inte dra låsskruven i plast för hårt, inte hjälpte, den var trasig när den kom. Det var samma för mig. Att justera/avstämma antennen på 20 m var inte enkelt, jag hamnade på 40, 30 eller 18 m;-). Det visade sig att bara ca 1/3 av den spollängden som antyddes i motageanvisningarna skulle användas. till slut hittade jag ett hyfsat läge, med SWR mindre än ca 2:1 över bandet. resten går att ta med ATU. Ett QSO är kört, SV4GLL på SSB med 59 båda vägarna. Den rapporten får tas med en nypa salt, det var ett kortkort QSO och tror alla fick 59. I morse hörde jag en ZA (pratade italienska med en I-station, dvs han hade nog beamat åt mitt håll) som var 59+ 30 dB och i går kväll vi 23-tiden var det bara jänkare på bandet, men bara östkusten och mellanvästern.

Brusnivån är otroligt hög här så S9 är minimum för att få rimlig läsbarhet. Mycket är QRN, men en del kan vara "man made".

Mitt shack är inte byggt än så jag huserar i "gästrummet" med allt annat som vi hade med oss. Jag har t ex inte rum för datorn där just nu så tyvärr kan jag inte använda "reverse beacon". Det är en våning emellan.

73´s och vi ses på 14,320 MHz?

* Portabelantenn HF-P1 köpt hos Limmared för1295:- Skall gå att använda på 80m - 70 cm, f-n trot!