måndag 26 oktober 2015

2015 års CQWW (phone) med fina conds!



Hösten är en ”contestperiod”. SAC är avverkad och i helgen gick fonidelen av CQ-WW. Konditionerna har varierat i höst, men denna helg var de förhållandevis goda. Jag har inte kört contest sedan 1970-talet (och gjorde det inte nu heller, bara lyssnade, vilket vara ql nog en sån här gång) och så här pass som jag uppfattade förhållandena i helgen hade vi aldrig då. Både 15 och 10 m banden var öppna från min nuvarande horisont i sydöstra Spanien. Jag tror inte jag hört så många stationer på 10 m bandet någonsin, drygt 500 KHz, packade med stationer. Många fina DX i alla riktningar och med starka signaler. Det vore intressant med en kommentar från Sverige och i synnerhet SM2 hur konditionerna uppfattades där.

I första versionen av detta inlägg glömde jag att påpeka att det under helgen t o m var hyfsat öppet på 6 m. Jag hörde många fyrar, t ex från England (inte så anmärkningsvärt och Vitryssland (5 W!), men det fanns fler som jag inte har antecknat. Detta gjorde jag på min modifierade sandpiper dvs i mitt fall en vertikal som är knappt 5 m, dvs nästa en våglängd, vilket knappast är optimalt.

Bästa bandet att köra Sverige och det mesta annat oxo för de delen, är nog 15 m. Jag hade ett QSO med Lasse SM5CAK i (nära) Motala på 15 m häromdagen. Det var i stort sett 59 (rätt mycket QSB) båda vägar trots att hans TH6a var låst i riktning mot USA/Kanada. Jag känner Lasse sedan min tid som SM5DPS i Östergötland under 1970-talet. Bla körde vi multi/multi i CQWW med signalen SK5AJ någon gång, med 5CBN, 5CNQ, 4BNZ, 5AD och 5AYY m fl. Staffan SM2DQS var med vid ett tillfälle och dessutom en flykting från CX-land som Olle EXE blivit bekant med när han flyttade till Växjö.

Vädret har slagit om här och det har faktiskt regnat lite och blivit lite svalare, behagligare faktiskt. Om ett par veckor så skall mitt schack på 3-våningens solaltan sättas upp. Det blir korta antennkablar om man så vill och enkelt att gå ut för att justera, men framför allt slipper vi ha så många olika aktiviteter i gästrummet. XYL-blir nog glad!

Hur var konditionerna hemma i norra Sverige under CQ-WW? Kommentera gärna, det och även annat.