torsdag 23 februari 2017

Himlajord



Den jorden som du trampar hos mig på Crimson Creek,
den kommer från himmelen och den har gjort mig rik,
den duggade så sakta i mången tusen år,
det är en himlajord, min vän, den jorden där du står.
De säger att den kommer från öknen västerpå,
men ifrån himlen föll den, det kan du lita på.

Så börjar Evert Taubes balad Himlajord, som handlar om den fd sjö- och timmermannen[i] John Löfgren, som blivit jordbrukare i Queensland.

I morse regnade det lite här i Torrevieja, officiellt 0,8 mm, det är f ö det enda regn vi fått den senaste månaden, efter att ha fått 80 mm på tre dagar i början av, januari.

Så här ser bilen ut efter regnet. Det var inte helt ren före men bilden återger inte heller hur illa faktiskt ser ut.


Det syns nog lite bättre på denna mörkblå "Jagga" som vi passerade på väg till kaffebaren:





Sista versen i Himlajord: 

Hans rikdom var dock ringa, det har man insett nu,
hans egendom tog banken, en kviga fick hans fru.
Men apelsiner lysa i Löfgrens spår som guld

i urskogen i Queensland, och kvittad är hans skuld.
Själv går jag i Ligurien på Medelhavets strand,
det blåser från Sahara och rymden står i brand.
Jag tänker på John Löfgren, min vän vid öknens rand.
Det faller jord, jungfrulig jord, från himlen i min hand
.

Nu är vi inte i Ligurien, utan ännu närmare Sahara och ofta får vi Saharadamm med en regnskvätt, när regnen kommer från det hållet.



[i] Timmerman var och kanske fortfarande är en mycket erfaren matros, med goda hantverkskunskaper i sjömanarbete inklusive arbete med trä. Timmerman var tillsammans med båtsman sk ”korpral” (underbefäl) ombord.

onsdag 15 februari 2017

En vandring upp i bergen från Jalondalen



Det finns många utmärkta vandringsleder runt om i Spanien och så även på Costa Blanca. Via Costa Blanca Moutain Walkers hemsida, eller direkt på walks in Spain finns lämpliga turer beskrivna. Här finns lämpliga turer på Costa Blanca:

Varje ”nål” representerar en tur och alla nålar syns inte då det finns många i samma område.
I går, den 14:e februari 2017, gick hustru Marianne och jag en runda uppe vid Jalondalen. Vi valde turen som startar och slutar i C, på den stiliserade kartan nedan, där det finns en utmärkt parkeringsplats. Den föreslagna turen är medsols, vilket vi begrep orsaken till efteråt. Stigningen går långsammast den vägen, trots att den första delen då är besvärligast, stundtals riktigt knepig. Här måste man hålla i sig ibland.


Turen klassificeras som M Scr vilket betyder
M – Moderate: up to 12km, less than 400 metres ascent and less than 50% rough going.
Scr – Scrambling: This implies the need for handholds to ascend steep rock pitches with a sense of exposure to vertigo and where a slip could lead to a serious accident.
Vilket vi efteråt kan konstatera stämmer mycket väl. Den alternativa turen som börjar i A och vars andra halva sammanfaller med den vi gick, innehåller inget Scr, dvs man behöver inte nödvändigtvis hålla i sig där. Vi kan även efteråt säga att det för vår del får det inte vara mer strapatser, hellre färre. Vidare bör man ha lite kraftigare skor. Vi hade typ sportskor för vandring och fick ganska ömma tår. Riktiga kängor hade kanske varit bättre, men möjligen inte lika stabilt på hala ställen.

Detta var andra gången vi gick en av dessa rekommenderade turer. Den förra gjorde vi i fjol vid samma tid. Den var enklare, men det berodde delvis på att vi missade lite och gick lite fel. Kartor och beskrivningar är inte så lätta att följa som man är van vid hemifrån. Även om man skrivit ut aktuell karta så saknar den t ex skala eller uppgift om distans. Detta märkte vi förra gången och nu hade vi kollat avstånd mha google earth och lagt ut en KM skala manuellt på den utskrivna kartan. En annan sak är att man inte vet riktigt vad höjdlinjerna betyder. När det gäller beskrivningen så är det ju inte så lätt att läsa på plats, man har solglasögon, blir bländad av solen papperet fladdrar om det blåser. En sak vi kommer att göra nästa gång är att läsa igenom beskrivningen ordentligt och se till att vi förstått vartenda ord. Marianne och jag är tämligen vana vid engelska, men det finns glosor i dessa texter som man inte har 100 % koll på och dessutom kan man läsa fel. I detta fall Läste jag ”bancales” som ”barnacles” som jag vet betyder havstulpaner, vilket gjorde mig helt förvirrad. Bancales är ett typiskt exempel, då texten är på engelska men innehåller många spanska begrepp.

Hur var det då? Jo jättefint. Massor med intressanta växter och en del djur. Bl a fick vi sen en flock, 10 – 20 individer, stenbock (iberisk stenbock, utrotningshotad). Fantastiska djur, kraftfulla och vackra och så behändigt de ”rann” uppför den branta sluttningen när de blev varse oss. Intressant var även att vi en bra bit upp, på ca 500 möh mitt i vildmarken, bara en knapp km efter att vi mötte stenbockarna, först kommer till en olivlund, direkt efter det en vingård och sedan en stor mandelträdsodling, se bilder nedan.
Detta är en skärmdump på mer den detaljerade topografiskkartan som kan laddas ner från nätet: http://www.walksinspain.org/download.php?file=uploads/wd090.pdf

A motsvarar C på den förra ”kartan” och vi stötte på stenbockarna mellan G och H, olivlundar, vinodling och mandelblomning nära K.

 
En bild på Iberisk Stenbock (hämtad på internet)





Så här såg det ut ungefär, innan dom drog uppför branten (inte min bild heller).
 


Marianne tar sig fram genom ett av de lättare partierna,




 På väg upp mot punkt E eller möjligen F på den topografiska kartan. Skjulet är en av 6 filterstationer för det vatten som man för ner till byn nedanför. Det röda är min ryggsäck, gubben i övrigt är rätt ointressant.


Paus vid de blommande mandelträden.



En av många ruiner på vägen.


Dramatiskt landskap

Tallata! Utsikt mot havet i NO. Någonstans där borta ligger "Mallis", Balearerna.