fredag 28 juni 2013

Vem förstår sig på svensk rättspraxis!



Juridik, vem förstår sig på det? Denna vecka har domarna i två uppmärksammade mål utfärdats. Jag skrev faktiskt fel först – ”muppxxxmål”, möjligen något undermedvetet. Det rör sig om det sk ”instagrammålet” och i andra fallet utpressningsmålet  där terrorister idkat utpressning gentemot bekanta till kidnappade eritreaner. Fällande domar i båda fallen. I förtalsfallet där de svarande är minderåriga (en 15 en iofs 16, men nuförtiden anses man ju vara barn upp i tjugoårsålders, jfr t ex sk ensamkommande barn), där kan man säga som femtonåringen att livet är över.  Även om det formella straffet är ungdomsvård respektive ungdomstjänst, torde skadeståndsbeloppet vara ett oöverskådligt straff för en 15 åring. Skadeståndets storlek är märkligt i så måtto att det skadestånd till de efterlevande som utdömdes i samband med ett annat mål med dödsvållande var under 100 000 kr. I det andra fallet där man pressat för att inte tortera och ta kål på kidnappade människor blev domen i för den ena mannen skyddstillsyn, för den andra skyddstillsyn och en månads fängelse. Inte ens utvisning om jag fattat rätt! Jag gissar att de dömda skrattade sig harmynta på vägen från rättssalen! Tyvärr fick den kidnappade plikta med sitt liv och blev med all sannolikhet dessutom torterad före det.

Torgny Lindgren skriver inte på dialekt!



Förra lördagen (22 juni 2013) sändes “kulturradion” på den tid då ”Lundströms bokradio” normalt sänds. "Lundströms" har semester sedan den 15 juni. Kulturradion diskuterade hur man i Ezra Pounds anda rangordnade författare i olika genrer. En sådan var författare som skriver eller skrivit på dialekt. Nämnda i detta sammanhang var Sara Lidman, som föregångare och Torgny Lindgren som tänkbar mästare. Båda är från ungefär samma dialektområde, Jörn, respektive Norsjö, i Norra Västerbotten.

Nu är det ju så att Torgny knappast kan anses skriva på dialekt Sara skrev egentligen inte heller på dialekt. I det senare faller förekommer det, framför allt i de tidiga böckerna, enstaka personer som uttrycker sig på dialekt, men det innebär ju inte Sara skrev på dialekt. När det gäller Torgny så skriver han på vad jag skulle kalla ”bönhussvenska”, alternativt ”predikantsvenska”. Detta är svenska med vändningar som har dialektala inslag, men saknar de flesta av elementen i dialekten. Däri ligger båda dessa författares storhet. Läsekretsen skulle bli väldigt begränsad om Torgny skrev på Norsjömål! Nej, han har förmågan att på svenska uttrycka sig så att man får en del av musten och känslan från dialekten, men samtidigt så att alla läsare kan förstå. Exempelvis använder Torgny den bestämda formen väldigt ofta även om orden inte är de korrekta från dialekten eller har den dialektala formen. Det är, i alla fall för mig, ingen slump att ”Pölsan” heter så och inte Pölsa. Märkligt nog heter det Hummelhonung och inte Hummelhonungen! När man läser det Torgny skriver och dessutom förstår den dialekt han måste haft i tankarna, men inte skriver på, tillkommer en dimension. AHA, det var så han tänkte här. Trots att formuleringen inte är på Norsjömål, inser man hur det skulle ha låtit. DET ÄR STORT, ja rent mästerligt.

Varken Sara eller Torgny använder i någon omfattning den grammatik som finns i målen från norra Västerbotten. Bortsett från att bestämd form är vanligare än i rikssvenska. T ex används inte dativ, som är så vanligt, även om en del av de yngre dialekttalarna kanske inte alltid träffar rätt. Men att Torgny skulle kunna göra detta rätt, det tvivlar jag inte på. Han är ju dessutom hemmastadd i tyska, som ju i stort sett följer samma regler.

En sak har dock Torgny fått om bakfoten. I den kokbok han givit ut tillsammans med Ella Nilsson, nämner han i förbigående ett recept på ”feinka”. Det är helt uppåt väggarna. Trots att han på samma ställe även har recept på ”blajta” har han blandat ihop feinka med blajta. De är emellertid två helt olika rätter.

lördag 22 juni 2013

Usel produktion av friidrotts-EM för lag



Försöker titta på lag-EM i friidrott som pågår i Dublin (TV4). Försöker är ordet. Så uselt skött tävling har jag knappt sett tidigare. Fel startlistor, ändringar och ändringar tillbaka. TV-produktionen är totalt kaotisk å det är inte TV4s fel i någon större utsträckning. Man visar fel och slumpmässiga deltagare, fel resultat osv. Att sen vädret är typiskt "Iriskt", med blåst å regn, kan ju arrangörerna inte hjälpa Dock är det ju en konstig öppen stadion där vinden verkligen kommer åt, det borde man kanske tänkt på 

Jag kommer osökt ihåg något som min farfar, Anselm, som jobbat ihop med irländare i Amerika i början på förra seklet brukade säga: ”Irländara, dem duga inte till nå arbet, bara till å sjong å daans”. Hyggliga i friidrott kanske, förutom dansa å sjunga, men producera friidrott klarar man inte av som det ser ut nu, knappast att arrangera tävlingar heller. Det hör till saken att Anselm tog med sig en å annan bit hem och var en ”sjungare”.

onsdag 19 juni 2013

Buss på!



Det är inte ofta jag tar ställning i arbetskonflikter, men det händer. I detta fall har bussförarna i Kommunal, i ett senare skede troligen även tågförarna i SEKO, mitt stöd. Dels är det knappast någon höglönegrupp, vad än den där clownen Jeppsson säger, dels kan jag sätta mig in i situationen att regelbundet vid varje upphandling av trafiken behöva söka om sitt gamla jobb. Vem vill det?  Nu säger Jeppsson att alla brukar få tillbaka sina jobb och att det är sällsynt att någon måste göra en provanställning efter att ha haft jobbet i 15 år. Va bra, då är det ju inget problem för arbetsgivarna, bara att gå med på dessa krav. Vem vill ha ”delade turer”. Det vill inte bussförarna och inte sjukvårdspersonalen heller. Kör hårt, eller snarare kör inte alls! Till dess ni fått rimliga villkor.

måndag 10 juni 2013

Lägg ner monarkin



I princip har jag varit republikan sedan mycket länge. Att ärva ett ämbete är i princip fel. I praktiken har jag väl tyckt att det inte spelar så stor roll, bara Kungen sköter sitt på ett snyggt sätt och inte lägger sig i hur vi styr os själva i vår demokrati.

Monarkister motiverar oftast monarkin med traditionsargument. Detta förutsätter då att kungahuset håller sig till svensk tradition. Nu har Kungen gift bort – just det, han har tydligt visat att han gift bort – två döttrar och därvid inte hållit sig till den svenska traditionen att kvinnan går av egen fri vilja tillsammans med sin blivande make uppför kyrkogången, inte som någon gåva från fadern till brudgummen. Det finns mycket symbolik i detta. Dessutom kan man tycka att då det i det senaste fallet är det en tjej som sedan länge bor utomlands och som gifter sig med en man från det landet (det tror jag i alla fall, men jag håller inte koll på det) och där man har en annan tradition, i så fall kan hon väl gifta sig där då om hon vil bli en gåva från far till make. Eller?

Traditionsargumentet håller inte längre! Lägg ner monarkin! Det finns färre och färre argument för att behålla den, om det nu någonsin funnits det. Jo, en gång fanns det faktiskt. Kungen fungerade under ganska långa perioder som en balans mellan allmogen och adeln. Det var dock på ståndsriksdagens tid och den är sedan länge förbi. Det finns inga argument kvar.

lördag 8 juni 2013

En dikt - en konceptdikt efter idé av UKON



Ska de vara så här vi behandlar folk i vårt land?
Ska de vara så här tight mellan däcket och bygeln som går mellan fjäderbenen?
Ska de vara så här jävla jobbigt?
Ska de vara så här sensuella utan att direkt visa något?
Ska de vara så här varmt hela veckan?
SKA DE VARA SÅ HÄR JÄVLA KALLT ?
Ska de vara så här i fyra veckor tro?
Ska de vara så här små så länge?
Ska de vara så här för mig?
Ska de vara så här kan man lika gärna jobba!
Ska de vara så här på drygt hundra mil?
Ska de vara så här krångligt att föra över filer till en Android tab?
Ska de vara så här varenda j'vla kväll?
Ska de vara så här nu till barnen flyttar hemifrån tro??
Hur länge ska de vara så här..?!