söndag 29 juni 2014

Istider



I all stillhet och föga uppmärksammat i dessa ”klimatminskningens” (se fotnoten nedan) dagar slås det nya rekord i havsisens utbredning runt Antarktis. Aldrig sedan man började mäta havsisens utbredning med satellit (1979) har utbredningen varit så mycket högre än den normala som den är just nu (2,074 miljoner kvadratkilometer, den 27:e, dvs senaste uppgift från Polar Research Group, vid University of Illinois). Medelvärdet för tiden från 1979 till 2008 är för den 27 juni 11,494 miljoner kvadratkilometer, det var 13,568. Samtidigt är det ett ca hälften så stort underskott i norra ishavet. I figuren nedan kan man se avvikelsen från 1979 till i förgår.

 http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.anomaly.antarctic.png




Fotnot: Begreppet ”klimatminskning” har myntats av MPs språkrör Åsa Romson och är inget jag hittat på. Jag tyckte utrycket var så roligt att jag använder det så fort jag kan;)

Dubbelmoralisten Gunilla von Hall



Den 24 juni skrev kolumnisten Gunilla von Hall i en krönika i SvD om hur någon ”hänsynslös och girig person” stulit Michael Schumachers journal och sålt till någon journalist. I samma text beskriver hon hur ” Vissa journalister har i månader campat kring sjukhuset i Grenoble där Schumacher legat i koma”. Vidare skriver hon: ”Vissa journalister gjorde allt för att komma åt mer information. En klädde ut sig till präst och smög runt i sjukhuskorridorerna. En annan låtsades vara läkare och specialist på vegetativa tillstånd”. Man skall dock inte inbilla sig att von Hall fördömer sina kollegor, nej bara den, icke journalist, som föll för frestelsen att sälja journaluppgifterna till dessa asgamar. Mycket märklig dubbelmoral må man säga!

torsdag 26 juni 2014

Späs?

I gårdagens DN kunde man se formen "späs" på minst fyra (4) ställen i texten om livsmedelsfusk. Det stör mig och jag känner inte igen formen. SAOL ger ingen ledning men i Svenska Akademiens Ordbok finns formen spädes, men varken späds, eller späs. Så var det med det. S ligger ju ganska sent i alfabetet så den delen är dessutom tämligen ny (1986). Det är möjligt att späs används i dagligt tal i några dialekter, men skall man skriva så i Sveriges största morgontidning? NEJ tycker jag!

söndag 15 juni 2014

Momentum

Ordet momentum är inte svenska, det finns t ex inte i SAOL. Likt förbaskat används det ständigt av journalister och i politiska sammanhang. Det det är slappt och är taget direkt från engelska och bör översättas till impuls eller rörelsemängd. Att vi inte bör använda moment(um) i svenska beror på att begreppet moment, egentligen vridmoment redan existerar. Det översätts för övrigt till "torque" på engelska. Moment är således en sk falsk vän mellan engelska och svenska och bör undvikas i bemärkelsen rörelsemängd! De redan inarbetade begreppen impuls och rörelsemängd är kanske inte lika sexiga, men mer korrekt.

fredag 13 juni 2014

Dagens dom om TV licensen

I dag har Högsta förvaltningsdomstolen konstaterat, det enda rimliga, att man inte skall betala TV-licens för att man har en dator och en internetuppkoppling. Eva Hamilton gråter krokodiltårar och anser att lagen måste ändras. Det behövs inte alls. SVT kan mycket enkelt lösa problemet. Egentligen har SVT provocerat fram detta genom att fritt lägga ut all produktion på nätet, fritt för vem som helst, bara man befinner sig i Sverige. Jag har skrivit om detta förr, men upprepar nu; lösningen är enkel. Se till att alla "prenumeranter", dvs vi som betalar TV-licens, får ett inloggningskonto, en dosa, eller va fan som helst som gör att vi och bara vi kan se SVTs program. Det skulle även lösa det absurda att vi som är deltidsutlandssvenskar och betalar TV-licens faktiskt inte kan se det vi betalar för när vi befinner oss i som i mitt fall "vinterbostaden".

Kan alla andra, banker, nätbolag, tidningar etc lösa detta så skall väl SVT kunna. Saken är den att man vill inte. Det är (var) bekvämare att alla får betala licensavgift, dvs licensavgiften blev en skatt! ERKÄNN Eva Hamilton!

måndag 9 juni 2014

Vetenskapsradions ensidighet



SR vetenskap har luftat turerna kring kall fusion och den förmente uppfinnaren Rossi. I en krönika i samband med (troligen sänd första gången 30/5, jag hörde reprisen söndagen 1/6) detta utgjuter sig utgjuter sig Ulrika Björkstén över den svans som okritiskt följt därför att några forskare bl a med anknytning till vetenskapsakademien (egen anmärkning) visat intresse för Rossis ”maskin”. Man kan tycka att det är befogad och bra kritik, förhållningssättet för vetenskapsmän såväl som för journalister bör vara att kritisk granska och ifrågasätta. Men hur är det med den saken hos Björkstén?  I klimatfrågan tillhör hon verkligen den långa och ludna svans som okritiskt följer och ”upprapar” vad aktivisterna och IPCC påstår. Jag skall här bara nämna några fakta och skeenden som aldrig nämns, speciellt inte i vetenskapsradion. I alla fall har jag, som ändå är en idog lyssnare, inte hört det.


  1. Samtidigt som det sker och skett en tydlig minskning av havsisen i det norra ishavet (något som ofta nämns) sker en ökning av havsisen vid den södra. Denna trend har pågått så länge som tillförlitliga mätningar med satellit har kunna göras, dvs sedan 1979. Så mycket havsis som det finns nu runt Antarktis har det aldrig funnits förut vid motsvarande tid och så har förhållandet i stort sett varit det senaste året, faktiskt längre än så. Om Nordostpassagen nu öppnar sommartid kan ”Sydvästpassagen” snart stängas (lokal) vintertid!
  2. Den ökande koldioxidhalten i atmosfären har inneburit en ökning av växtligheten, en ”förgröning” av tämligen stora områden, t ex i Sahel och i Kalahariområdet, mellan 1982 och 2010. Detta har publicerats i Geophysical Research Letters, 2013, av Donohue et al. 
  3. Man ser eller snarare hör inget av de förhållandevis många, skall vi kalla det IPCC-kritiska artiklar och inlägg, som publiceras i de svenska meteorologernas tidskrift Polarfront. Det skulle vara uppfriskande att det nämns att bland svenska meteorologer råder förhållandevis stor tveksamhet till IPCCs modeller och att det ryms mer än en åsikt!


När man nu som Björkstén ryter till om hur viktigt det är att inte följa strömmen vore det uppfriskande om det  nämndes hur t ex Lennart Bengtsson (internationellt verksam och erkänd svensk forskare inom meteorologin) behandlats och tvingats till självcensur. Sanningen är väl den att hon tycker att vissa svansar skall man följa, andra inte.

Korta sladdar

Kan någon förklara varför iPhone och iPad har så himla korta sladdar till sina respektive laddare? Det är mycket irriterande då det inte går att använda eller ens lägga i från sig dessa enheter på ett vettigt ställe, det blir ofta på golvet. Vi köpte för ca ett år sedan efter ett idogt sökande en längre sladd. Jag tror det var på Kjell&Co. Det fungerade en vecka. Det var knappast längden det berodde på. Jag är less på dessa korta sladdar till Apples prylar. Hur f-n har dom tänkt?

Solens aktivitet

Solens aktivitet verkar nu vara i avtagande, "solar flux" vid 10,7 cm har sjunkit för varje månad sedan i februari. Intressant är att vi nu två solcykler i rad har haft tydliga "dubbelmaxima", i denna cykel första toppen i slutet av 2011 och den andra vid senaste årsskiftet.Jag var för drygt ett år sedan bokstavligen ute och cyklade när jag gissade att cykel 24 hade gjort sitt. Den kom igen med en högre topp 2013/14. Trenden är dock tydlig, cykel 24 innebär lägre aktivitet än cykel 23 vars aktivitet var lägre än cykel 22. Högst aktivitet i modern tid hade cykel 19 som vars högsta solfläckstal var nära 3 ggr så högt som innevarande cykels.

Just nu är det dock lite högre aktivitet än på ett par veckor. Norrsken har kunnat observerats t ex i Wisconsin. Vi här i Norden har dock inte tillräckligt mörkt för sådana obesrvationer.

tisdag 3 juni 2014

Vem har värsta sitsen, Reinfeldt eller Löfven?



I tidningar, TV och radio ojar man sig över hur det är för Reinfeldt, hur svårt det börjar bli att hålla ihop alliansen. Centern vill t ex inte ha någon datalagringlag som Moderaterna (och Socialdemokraterna) vill ha. Jag tror dock att Löfven har ett ännu större helvete. Om vi tar datalagringslagen så har han väl knappast någon på sin sida, utom tre av fyra allianspartier då. Det torde dock vara ett mycket litet problem. Prospektet att bilda regering med Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet och eventuellt Fi kan inte te sig särskilt lovande. Här har vi nog även anledningen till att stödet för S inte lyfter trots motvinden för alliansen. Många S-väljare ryser nog vid tanken på en regering med miljötokarna och en som kanske måste stödja sig på Fi. Fråga efter fråga kommer att bli svår att ta sig igenom, försvaret, energiförsörjning/kärnkraften osv. Alliansen må vara rökt som vissa statsvetare säger, men vad är då alternativet? Det logiska vore en koalition med S+M, men inget är ju logiskt i detta sammanhang.