onsdag 30 juli 2014

Slängd mat



Någon gång då och påpekas hur mycket mat som slängs i onödan i vårt land. Väldigt lite sägs dock om vad jag tror är en av huvudorsakerna till detta, nämligen det faktum att alla förpackningar av färskvaror fryst är för stora eller för olämpliga för den storlek som hushållen har. Här syndar både livsmedelsindustrin och livsmedelshandeln. Tyvärr tror jag man gör det medvetet och med avsikt att sälja mer. Om en del slängs måste ju mer köpas/säljas. Så enkelt är det. Om man tittar i en kyldisk i dag är det väldigt ofta att alla förpackningar är precis lika stora och oftast för stora för t ex två eller trepersonershushåll och samtidigt för små för t ex ett fempersonershushåll. Flera gånger denna sommar och i olika affärer har det funnits marinerad fläskkarré för grillning, men samtliga förpackningar har varit 800 g. Det passar nog några hushåll, men knappast alla. Visst man kan grilla alla 800 gram och frysa in det överblivna, men till slut är frysen full med den typen av överbliven mat. Kycklinglever är gott och kan tillagas med en massa andra ingredienser. Fryst kycklinglever finns bara i väldigt stora förpackningar. När man tinat går det knappast att frysa in igen. Jo om man tillagar allt så går det ju att frysa in, men samma sak här.  För att förbruka det man samlar på sig i frysen förutsätt att man tar matlåda till jobbet och det göt man inte under semestern och frysen i stugan är dessutom för liten för det.

Fram för större variation i förpackningsstorlek och för mindre mängder i förpackningarna. Spoeciellt när det gäller fryst och när det gäller preparerade färskvaror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar