I gårdagens
inlägg glömde jag att berätta om kräftorna. Det var även lite annat som föll
bort i inkopieringen av gårdagens text, men det är i stort sett tillrättat nu. Tog dessutom bort en extra kopia av bilden.
Jo, som jag skrev
i går var vi på Zenia Boulevard i går på påskafton. Vi handlade lite livsmedel
på Alcampo (det är samma livsmedelskedja som i Frankrike heter Auchan). När vi
stod och köade vid de enorma fisk- och skaldjursdiskarna var det en annan
svensk familj före. De köpte levande kräftor. Flodkräftor, möjligen bergs-
dito, på påskafton, vilken grej! Lycklig som ett barn lämnade far i familjen
fiskavdelningen sägandes på svenska (han hade hört oss prata svenska) två kilo
levande flodkräftor för 50 spänn (5,9 €/kg) kilot, de ni! Han länsade det som
fanns, men vi var ändå inställda på de skära (för eventuella yngre läsare: Skär är samma sak som rosa! På samma sätt som
lila och violett är samma färg), fina och döda havskräftorna för 14 €/kg. Billigt
de med. Avsikten var att till en kvällssupé servera havskräftor och en flaska
cava. När vi korkat upp cavan, skurit upp lite bröd mm, kunde vi konstatera att
det var ovanligt tuffa havskräftor. Jag fick hämta plåtsaxen och en rejäl kniv,
man har inte riktigt alla köksverktyg här som nötknäppare och kräftknivar, än. Vem
hade tänkt äta kräftor på Påskafton? Efter att ha sugit i oss var sin klo,
tittar min fru och jag på varandra och säger: De är ju råa! Råa och totalt
osaltade med geléaktigt kött. Råa men skära, hur gick det till. Vad har levande
havskräftor för färg? Är inte de oxo mörkare, kanske lite gråa som råa/levande
räkor, kanske inte svarta som humrar och insjökräftor, när de lever, före de
kokas? Tydligen säljer man döda råa, möjligen bara hastigt uppkokade, kräftor
här. Antagligen för att de normalt endera skall grillas eller koka med i en
skaldjurspaella. Vi har provat båda på restaurang.
Hur som helst vi
fick ställa till ett kräftkok och det ordnade sig, möjligen skulle vi ha haft
mer salt i kokvattnet, trots att jag la i ett par ordentliga nävar. Cavan var
oxo bra!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar