söndag 31 juli 2016

Vertikalen kompletterad

I dag har jag kompletterat "sandpiper" dvs en multibandsvertikal för 6 till 160 m, som jag tidigare modifierat så att jag kortslutit  trap/spole för 160 m (offrat det bandet) och fått en fullvärdig 1/4 - vågs vertikal för 20 m. Detta har jag beskrivit tidigare. Dagens komplettering innebär att parallellt med sandpiper ansluts en 1/4 våglängd för 15 m (idé a la Karl Rothammel, sid 347, kap 10.5.2 i 8:e upplagan av Antennenbuch). Det var ganska enkelt mha några rörklammer och en vertikal jag hade i "skrotlådan" sedan tidigare. Bilden visar fastsättning och anslutning, det hela mycket enkelt.

Sandpiper till vänster, den nya vertikalen till höger. Den elektriska anslutningen mellan de två vertikalerna sker med den blå isolerade ledaren som ligger diagonalt i bilden.

 Nästa bild visa samma sak från ett annat håll.

Det är lite rörigt med alla radialer och växtlighet, men jag tror det framgår hur det hänger i hop.

Den sista bilden visar (nästan) hela antennen. 


Det kan vara lite svårt att se, men strax nedanför 160m trap/spolen sitter tre små horisontella spröt med varsin trap/spole, för 80 m, 40 m samt 10 m. Det finns ytterligare fyra sådana som inte används just nu (30 m, 20 m, 17 m, 15 m), 20 och 15 m behövs ju inte då då det finns fulla 1/4 vågor för de banden.

Hur fungerar det? Jo, 80 och 40 m som förr, det går att stämma av den på en del av resp band. I mitt fall 3766 -3775 KHZ resp 7010 - 7110 KHZ med SWR under 1,5:1 och mitt i området 1:1. Som antenn betraktat är det ju en halvtaskig kompromiss. På 20 har som jag tidigare beskrivit det bara funkat fint och det är inte sämre nu. SWR 1:1 över hela bandet! Hör många DX, kör några med 100 W på SSB och CW. På 15 m är antennen ca 30 - 40 cm för lång och SWR är 2:1, men det skall kapas till. Har inte kört nåt än men den verkar lovande. på 10 m, tja, sådär, går att använda, men det är ju så sälland konds...... SWR är svår att få ner, men jag är tveksam om jag hittat rätt resonans och jag har inte lagt ner så mycket. 6 m går att köra som den är, men då antennen i det fallet är 3/4 våglängder lång strålar onödigt mycket uppåt. Man kan lyfta av allt ovanför de vertikala delarna (ett handgrepp) och får en kvartsvåg på 6. Som sådan har jag kört 9 länder (längst bort I4, S5 och EI ) på två öppningar med sporadiskt E i sommar. Det får duga.

Tillägg 2016-08-04

Smärre justeringar gjorda, dels är matningspunkten uppflyttad en aning så att det blir en kortare ledare mellan den ursprungliga antennens matning och 15 m vertikalen. Dels är själva vertikalen kortad  20 cm. Detta gör att resonans nu är mitt på bandet, med SWR 1:1 över 200 KHZ och ca 1,5:1  vid bandkanterna (21,000 och 21,450).

Bild på antennernas nedre del.

:

söndag 24 juli 2016

Monobandaren nertagen!

Hej, igen, nu har jag med hjälp av mina fantastiska grannar Robert och Helena, som gjorde grovjobbet, tagit ner min 4 elements monobandare och mast. Antennen i fråga har suttit uppe i 30 år! Det är fantastiskt att allt inte var mycket värre.


Här ovan kan man se hur Robert jobbar. Tack kära grannar. Tack oxo för att ni stått ut med min antenn när den "levt rövare" under tidigare vinterstormar!

lördag 16 juli 2016

Sommar i Laxviken



Nu är sommaren här, vi har 23,5 grader (kl 12, så det blir nog mer) på skuggsidan och solen strålar från en blå himmel.  Det var på tiden, vi har bara haft någon enstaka dag med den riktiga värmen, även om soldagarna har varit rätt många och nederbörden varit ringa. Vi har t ex bara halvtomma regnvattentunnor. Vid den här tiden brukar de vara fulla även en ganska torr sommar.

Ett annat tecken på att vi nu är inne i högsommaren är att fågelsången i stor utsträckning tystnat. Nu hör vi bara sjö- och kråkfågel här i viken. Hackspett och spillkråka kan förekomma någon gång. Koltrasten höll ut tills för några dagar sedan. Koltrasten har följt oss sedan vi lämnade Spanien den 5:e maj. Nere i ”öknen” i Torrevieja lyser han ju med sin frånvaro men när vi kom till första övernattningsstället i Girona, strax norr om Barcelona, på kvällen den 5:e ”pratade” han livligt, sen hördes han i Avignon, Beaune (där vi ju blev kvar i över en vecka pga bilhaveri), Stuttgart, Schneevertingen (nära Hamburg), Göteborg och sen hemma i Umeå/Laxviken. Att koltrasten låtit höra sig ovanligt länge i år konstaterades även i P1:s Naturmorgon. Precis som jag upplever det har han hållit på i mer än två veckor längre än vanligt. Jag tolkar det som om sommaren varit försenad, något som även märkts på fruktträden som blommat sent och ger ringa frukt i år.

Roy Spencer hade för någon vecka sedan en gissad förutsägelse om att 2016 skulle bli det globalt varmaste året sedan man började mäta temperaturen (nära jordytan) med satellit (dvs sedan 1978), men han har redan tvingats ta tillbaka det. Under maj och juni har den globala temperaturen sjunkit drastiskt och det ser ut som om 1998 kommer att vara det varmaste året även fortsättningsvis, om inget drastiskt inträffar. Vi går ju efter en kraftig ”El Niño”, mot en förväntad kraftig ”La Niña”.

tisdag 12 juli 2016

Dagens rubrik i VK

På första sidan i dagens VK (Västerbottens- Kuriren) kan man läsa följande: "Fler mår dåligt bland samer". Om man inte visste bättre skulle man kunna tro att man påstår att det inte är särskilt trevligt att vistas bland samer.  Skärpning VK! Rubriken borde ha varit ungefär så här: "Allt fler samer mår dåligt". Det har sina risker att, som man plägar, sätta subjektet sist i en rubrik!

torsdag 7 juli 2016

TV reklam för välgörande ändamål?

När jag sitter och tittar på Europamästerskapen i friidrott, som sänds på TV12, uppstår en fråga. Hur mycket spenderar SOS Barnbyar på TV-reklam? Det kommer ett långt inslag ungefär var tionde minut. Bjuder TV12 på denna reklam eller är det så man använder sina insamlade slantar till dyr TV-reklam? Till detta kommer att UNHCR, regelbundet men betydligt mer sällan har motsvarande reklamsnuttar.

Är detta rimligt?

tisdag 5 juli 2016

Antenna change and manual rotation

Today 5th of July (2016) it is time for the VHF (144 Mhz) activity contest (NAC). Time for me to change between the vertical (mainly for 20 and 15 m bands), to the small directional antenna with hand rotation for 144 Mhz.

The vertical up and the 4 element Yagi on the ground.

Manual rotation of the tiny 144 Mhz Yagi. 

Things are a little primitive at the summer QTH, but that is also the charm and intention.