måndag 19 december 2016

Gör inte som Affärsvärlden skriver...



I tidningen Affärsvärlden förespråkas vindkraftaktier, dels för att de är billiga nu, som ett resultat av Trumps prat om att slopa subventionerna, dels för att det skall blåsa mer. Det förra må eventuellt vara sant, men å andra sidan kan det ju bli som Trump säger. Det senare undrar jag om Affärsvärlden menar bokstavligt eller bildligt. Om de menar det bokstavligt så har dom fel. Det är märkligt hur långlivad denna villfarelse är, den att det skall komma att blåsa mer som ett resultat av förväntade klimatförändringar. En felaktighet blir emellertid inte mindre felaktig för att den upprepas, många gånger.

1.       De flesta tycks vara överens om att om vi kan ha en förestående klimatförändring som innebär att om jordens temperatur ökar, så slår den kraftigast i polarområdena. Något som kan ha startat redan vid den norra polen. Vid den södra pekar det fortfarande i det här hänseendet åt olika håll. Vinden trivs av temperaturskillnader. Om det blir varmare vid polerna kommer denna att minska och därmed kommer det i genomsnitt att blåsa mindre. Detta fundamentala förhållande tycks ett stort antal av de som uttalar sig, reflexmässigt, helt ha missat
2.       Bra statistik är det inte gott om, men i Sverige finns SMHI som har bra koll på hur vädret utvecklats och på deras hemsida kan man se att medelvinden har minskat sedan början av förra seklet och att antalet svåra stormar oxo minskat (det finns massor av data på SMHI, men se t ex http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.16896!/webbFaktablad_51.pdf). I USA finns statistik som visar att antalet tornados har minskat sedan början av 1950-talet.  

Således, den tillförlitliga statistik vi har och fundamentala samband båda talar för att en uppvärmning kommer att innebära mindre blåsigt väder – puhh va bra, tycker jag som vill ha antenner uppe i luften å inte nerblåsta.
Köp gärna vindkraftsaktier, men gör det inte för att ni tror att det skall blåsa mer! Då gör ni samma misstag som de som investerade segelfartyg för drygt hundra år sedan, för att sedan upptäcka att det blåste mindre och att ångfartygen blev effektivare. De senare hade ju i början ett jätteproblem att ha bunkringsställen utspridd över världen när de slukade sådana mängder med kol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar