torsdag 29 december 2016

Vertikal dipol för 80 m, är det möjligt?

När jag besökte FURA i augusti (?), låg en gammal artikel i mitt QSL-fack. Det var en sida som jag skrev för AURORA någon gång i slutet på 1970-talet. Kurt SM2DXH hade legat på den några år men jag tror den legat i QSL facket sen 90-talet;-). Då den skannade sidan blev måttligt läsbar har jag först lagt ut en omskriven likalydande text, men behållit originalet nedan, bla för de två figurerna. Några kommentarer från nu (december 2016) har lagts till som kursiverad text inom parentes.

Hur som helst, antennen är värd att prova och därmed artikeln värd att återpublicera. Notera Kurts signatur i nedre högra hörnet, och att min anropssignal är SM5DPS när det en gång skrevs. Därav att jag vet att det är någon gång senast 1978 som den skrevs. Här kommer den omskrivna texten:


Vertikal dipol för 80 metersbandet


En vertikal dipol för 80 m som inte är högre än 20 m och dessutom bredbandigare än en normal dipol, det låter som en saga, men är faktiskt sant. Tipset till denna antenn fick jag i höstas (1977?) av Stig/SM5AYY som använder (använde då för 40 år sen i alla fall) 2 st fasade slopande dylika på 80 m. .Jag fick tillfälle att prova den nu i vår (kan ha varit våren 1977) då en av mina loopar för 80 m blåste sönder.

Nu över till dipolen , utseendet framgår av fig 1 och funktionen förstår man om man tittar i en Smith-diagram. Om man t ex tar bort 10 m från vardera änden av en dipol för 80 m, så måste man kompensera detta med en kapacitans och denna kan fås genom man i stället ansluter 2 parallellkopplade trådar (dessa antas inte störa varandra, vilket torde stämma skapligt de dras år varsitt håll) dessa blir enligt Smittdiagrammet vardera något kortare men ej hälften så kort som den bit som kapats bort.

Nu är frågan, blir det verkligen vertikal polarisation? Jo, en titt på strömmarna (se figur 2) visar att strömmen i de horisontella delarna tar ut varandra och kvar blir endast vertikala komponenter.
Hur blir då så pass bredbandig? Min har SWR bättre än 1,8:1 från 3,5 till 3,8 Mhz. Det vore intressant att höra andras erfarenheter och synpunkter (det är det fortfarande så här ungefär 40 år senare, och inte bara vad gäller SWR utan även hur den fungerar för t ex DX). Jag kan tänka mig att det beror på en viss likhet med en bikonisk dipol (som ju är bredbandig).
Vad är fördelen med denna vertikal t ex jämfört med en kvartsvågsvertikal? Jo en högre upp belägen matningspunkt medför ett högre upp beläget strömmax, vilket i sin tur medför lägre jordförluster (on man nu inte har perfekt jord och eller oändligt många radialer till sin kvartsvågsvertikal och det har man ju aldrig).

Nu kanske någon invänder att denna gudasända gåva är omöjlig att sätta upp för normalamatören. Jag har (hade) mina spänd mellan två/fyra ca 24 m höga träd (granar) och Stig-5AYY har båda sina slopande dipoler i sitt 18 m höga Versatower och de horisontella delarna delarna spända mot diverse hustak och träd.

Slutligen ett tips, mata antennen med skosnöre (73 ohms bandkabel, och balun, som en vanlig dipol. Numera är ju sk skosnöre svårt att få tag i. Alternativet är 73 ohms "lampsladd". Lite tyngre. men ungefär lika bra) och använd i övrigt så lätt tråd som möjligt.


Två måttexempel (se fig 1)    a=12,8 m           a=6,4 m
                                               b=19,7 m          b=27,6 m

Dessa är bara exempel. Cut and try!!!!!

SM5DPS (numera åter SM2DPS)


 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Här kommer den skannade kopian och jag hoppas det går att de två figurerna.



Göran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar