Visst kan man äta
hästkött. När jag var barn var hamburgerkött det vanligaste pålägget vi hade
hemma. Visserligen hävdade min mor att det nog ofta var nötkött, då det
knappast fanns hästar nog. Jag har även ätit hästfilé, det var utmärkt. Det låg
föresten hästfilé i charkdisken på Koppra i lördags, även om vi inte köpte.
Korv med häst och åsnekött har jag ätit och det var utmärkt.
Det finns mycket
konstigare saker i frys och kyldiskar nuförtiden. En del har jag provat, annat
får anstå.
Det finns många
tabun på matområdet. En del äter inte häst, andra inte gris eller skaldjur. Jag
äter nästa allt, med några undantag. Ett är komage. Korv på komage,
andouillette, anses vara en delikatess i Frankrike och min gode vän Phillippe
älskar det. I Italien finns det små grillar, som våra korvstånd för i värden
(lådan på magen), där man grillar trippa. Fy för den lede, det luktar ”koskit”
flera kvarter. Även andouillette luktar halvprocessad koskit. Det finns för
övrigt även andouillette på andra magar. Jag har sett häst och till och med
kalkon i kyldiskarna i Frankrike.
Jag kan tänka mig
att äta det mesta, med några undantag. Däremot vill jag veta vad jag äter. Det
skall inte stå en sak och vara något annat. Det är nu inte så svårt för mig att
undvika lurendrejerier på området, då jag väldigt sällan äter halvfabrikat och
nästan aldrig på lunchrestauranger. Ur min synpunkt är det därför värre att
sälja färgad fläskfilé och kalla det oxfilé (även om jag nog upptäcker det) än
att sälja lasagne med hästkött och kalla det nöt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar