måndag 9 juni 2014

Vetenskapsradions ensidighet



SR vetenskap har luftat turerna kring kall fusion och den förmente uppfinnaren Rossi. I en krönika i samband med (troligen sänd första gången 30/5, jag hörde reprisen söndagen 1/6) detta utgjuter sig utgjuter sig Ulrika Björkstén över den svans som okritiskt följt därför att några forskare bl a med anknytning till vetenskapsakademien (egen anmärkning) visat intresse för Rossis ”maskin”. Man kan tycka att det är befogad och bra kritik, förhållningssättet för vetenskapsmän såväl som för journalister bör vara att kritisk granska och ifrågasätta. Men hur är det med den saken hos Björkstén?  I klimatfrågan tillhör hon verkligen den långa och ludna svans som okritiskt följer och ”upprapar” vad aktivisterna och IPCC påstår. Jag skall här bara nämna några fakta och skeenden som aldrig nämns, speciellt inte i vetenskapsradion. I alla fall har jag, som ändå är en idog lyssnare, inte hört det.


  1. Samtidigt som det sker och skett en tydlig minskning av havsisen i det norra ishavet (något som ofta nämns) sker en ökning av havsisen vid den södra. Denna trend har pågått så länge som tillförlitliga mätningar med satellit har kunna göras, dvs sedan 1979. Så mycket havsis som det finns nu runt Antarktis har det aldrig funnits förut vid motsvarande tid och så har förhållandet i stort sett varit det senaste året, faktiskt längre än så. Om Nordostpassagen nu öppnar sommartid kan ”Sydvästpassagen” snart stängas (lokal) vintertid!
  2. Den ökande koldioxidhalten i atmosfären har inneburit en ökning av växtligheten, en ”förgröning” av tämligen stora områden, t ex i Sahel och i Kalahariområdet, mellan 1982 och 2010. Detta har publicerats i Geophysical Research Letters, 2013, av Donohue et al. 
  3. Man ser eller snarare hör inget av de förhållandevis många, skall vi kalla det IPCC-kritiska artiklar och inlägg, som publiceras i de svenska meteorologernas tidskrift Polarfront. Det skulle vara uppfriskande att det nämns att bland svenska meteorologer råder förhållandevis stor tveksamhet till IPCCs modeller och att det ryms mer än en åsikt!


När man nu som Björkstén ryter till om hur viktigt det är att inte följa strömmen vore det uppfriskande om det  nämndes hur t ex Lennart Bengtsson (internationellt verksam och erkänd svensk forskare inom meteorologin) behandlats och tvingats till självcensur. Sanningen är väl den att hon tycker att vissa svansar skall man följa, andra inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar