torsdag 25 januari 2018

Ovanligt låg vulkanaktivitet har höjt jordens temperatur mer än mänsklig aktivitet




Vi står inför en månförmörkelse (2018-01-31), inte i Europa, men ändå. Månförmörkelser kan användas för att få en uppfattning om hur mycket partiklar från vulkanutbrott vi har i stratosfären. Vi har i stort sett inte haft några bidrag sedan Mt Pinatubu 1991. Detta har inneburit att jordens medeltemperatur sedan dess blivit 0,2 grader högre, https://www.esrl.noaa.gov/gmd/publications/annual_meetings/2017/slides/7-Keen.pdf

Om man betänker att den med satelitsensorer uppmäta ”globala uppvärmningen” (global average lower tropospheric temperature, https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt ) sedan 1979, är 0,13 C per årtionde, blir det inte så mycket kvar som skulle bero på påverkan från mänsklig aktivitet. Det skulle enligt min enkla ”speceriräkning” bli 0,14 grader kvar, av ökningen sedan 1991! Det är dessutom inte omöjligt att det av dessa finns ytterligare naturliga förklaringar.

Slutsatsen måste bli att sedan utbrottet på Mt Pinatubu 1991 har den låga vulkanaktiviteten höjt jordens temperatur mer än våra koldioxidutsläpp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar