torsdag 21 februari 2013

Larmrapporter om havsisen



Aftonblandet publicerade för ett tag sen, jag såg det i går, alarmerande nyheter: “ Forskarlarm: Bara en femtedel av isen kvar”. Det var rätt så gamla nyheter då det var läget i september som rapporterades. Jo, det var ca 2,5 miljoner kvadratkilometer mindre havsis is i Arktis i september 2012 jämför med vad som varit normalt i september under perioden 1979 - 2008. För att sätta detta i perspektiv så varierar isytan på norra halvklotet, dvs huvudsakligen Arktis, under året mellan ca 5  och 14 miljoner kvadratkilometer.

För närvarande är det normalt med is eller något mer is i de flesta arktiska områdena, utom Karahavet, Barents hav och områdena väster och öster om Grönland.  I Berings hav är det t o m mycket mer is än normalt för årstiden. Totalt sett är det ca 460000 (3 %) kvadratkilometer mindre med is än normalt för årstiden.

Om vi däremot tittar hur det är i området runt Antarktis så visar det sig att det varit mer än ”normalt” med havsis där sedan slutet av 2011. För närvarande kompenserar situationen vid Antarktis, mer än väl den i Arktis och total sett, dvs om vi summerar Arktis och Antarktis, har vi mer is än normalt (ca 100000 kvadratkilometer).

Artikeln i Aftonbladet föranledde dessutom en del olyckliga kommentarer som går ut på att om havsytan inte stigit mer än nu och bara en femtedel av isen är kvar, då är det nog ingen risk för att havsytan skall stiga nämnvärt. Detta är dock en missuppfattning. Om havsisen som flyter på havet smälter bidrar den på intet sätt till att havsytans nivå ändras om så alltihop smälter. Det är landisen, på Grönland och Antarktis m fl ställen som kan orsaka sådant.

En annan sak är att om havsisen drar sig undan från Arktis öppnas ju korta transportvägar via såväl Nordostpassagen som Nordvästpassagen. Detta ger enorma fördelar för transporter mellan fjärran östern och Europa respektive Amerikas östkust.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar