måndag 10 juni 2013

Lägg ner monarkin



I princip har jag varit republikan sedan mycket länge. Att ärva ett ämbete är i princip fel. I praktiken har jag väl tyckt att det inte spelar så stor roll, bara Kungen sköter sitt på ett snyggt sätt och inte lägger sig i hur vi styr os själva i vår demokrati.

Monarkister motiverar oftast monarkin med traditionsargument. Detta förutsätter då att kungahuset håller sig till svensk tradition. Nu har Kungen gift bort – just det, han har tydligt visat att han gift bort – två döttrar och därvid inte hållit sig till den svenska traditionen att kvinnan går av egen fri vilja tillsammans med sin blivande make uppför kyrkogången, inte som någon gåva från fadern till brudgummen. Det finns mycket symbolik i detta. Dessutom kan man tycka att då det i det senaste fallet är det en tjej som sedan länge bor utomlands och som gifter sig med en man från det landet (det tror jag i alla fall, men jag håller inte koll på det) och där man har en annan tradition, i så fall kan hon väl gifta sig där då om hon vil bli en gåva från far till make. Eller?

Traditionsargumentet håller inte längre! Lägg ner monarkin! Det finns färre och färre argument för att behålla den, om det nu någonsin funnits det. Jo, en gång fanns det faktiskt. Kungen fungerade under ganska långa perioder som en balans mellan allmogen och adeln. Det var dock på ståndsriksdagens tid och den är sedan länge förbi. Det finns inga argument kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar