onsdag 16 mars 2016

Why is Trump so popular, despite the fact that he is a clown?



Vi i Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet har ju väldigt svårt att begripa den popularitet som presidentkandidaten Donald Trump får i sin kampanj att nå presidentämbetet i världens mäktigaste nation. Vi ser honom som en pajas, i alla fall gör jag det. Samtidigt är ju nästan alla republikanska kandidater ungefär lika konstiga, eller värre.

På den andra, demokratiska, sidan har vi då Hillary Clinton och Bernie Sanders. Den senare är ju uttalad ”demokratisk socialist”, vilket inte känns farligt för oss i Europa, det är ju vi vana vid, men det torde bokstavligt vara ett rött skynke i USA.

Vad beror denna kraftiga polarisering på och varför är en så till synes kompetent person som Clinton så hatad? Obegripligt för oss, men påtagligt för konservativa amerikaner. Varför är den nuvarande administrationen så hatad av ungefär halva nationen? Jag har funderat mycket på detta. Det är ju inte så att halva nationen håller på å gå på knäna av pålagor, våldsam arbetslöshet mm. Det går ju ungefär så hyfsat för USA som man kan förvänta sig. Tidigare trodde jag att om det nu blir Clinton mot Trump så har hon en straffspark, men nu börjar jag tveka.

En liten ledtråd fick jag, häromdan, när jag läste att Obamas Attorney General (allmänna åklagare, men politiskt tillsatt och i princip justitieminister) Loretta Lynch överväger att åtala de (vetenskapsmän) som är skeptiska till att mänsklig påverkan genom ökad koldioxidhalt i atmosfären kommer att ändra jordens klimat på ett negativt sätt. Detta vore att ge sig på amerikansk tradition om yttrande och åsiktsfrihet å det allra grövsta. Som Roy Spencer skrev i sin blogg, vad kommer härnäst? Åtal mot vetenskapsmän som tvivlar på strängteorin?

Jag tror att det är någonstans här som vi har anledningen till polariseringen. Detta plus det faktum att religionen har så stort inflytande och att vissa frågor även till synes helt sekulära (för oss i alla fall) får en närmast religiös innebörd.

Jag hoppas på Clinton, men fruktar att Trump har större chans än vi trott.

2 kommentarer:

  1. Sa redan från början att Trump skulle utmana om presidentposten, det finns tillräckligt med lättlurade väljare i USA för att han ska ha en rejäl chans......tyvärr. EIL

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera