onsdag 15 maj 2013

Israel ut ur Europa!



Det pågår en debatt angående Israels deltagande i Eurovisionsslagerfestivalen, av någon anledning ofta kalla ”Eurovision”. Eurovision var tidigare samarbete med TV-program sända inom EBU, oftast sport, t ex backhoppningen på Nyårsdagen, Nyårskonserten från Musikverein i Wien, samt denna fåniga slagertävling, ordnad av fjollor för fjollor. Debatten är i och för sig intressant och handlar om bojkott med anledning av illegal ockupation, byggande av murar på annans territorium etc, etc. Min fundering gäller dock inte bojkott som svar på brott mot internationella lagar.

Skall Israel delta i Eurovisionsslagerfestivalen. Mitt svar är nej. Av samma skäl som att Israel inte bör delta i EM tävlingar i t ex Friidrott eller fotboll. På något sätt har Israel lyckats ansluta sig till EBU (European Broadcasting Union, vilket skedde redan 1957, dvs i ett helt annat politiskt läge) och motsvarande idrottsförbund. Landet ligger ju dock i Asien (och var t ex med i Asiatiska fotbollsförbundet till 1974)! Jag lägger mig inte i den infekterade politiska debatten i Malmö, men en tanke har slagit mig: Kan det vara så att konflikten mellan Israel och dess grannar skulle vinna på att Israel och Israelerna insåg (låtit det sjunka in mentalt) att man faktiskt ligger där man ligger, dvs i mellanöstern i värdsdelen Asien och har de grannar man har och att man måste leva med det? Jo, jag tror faktiskt det! Jag tycker att historien verkar peka på det. När fick vi i vårt land fred, lugn och ro, jo, när ”vi” (dvs våra förfäders politiska ledare) sent omsider insåg att vi faktiskt låg där vi låg och inte i Ryssland, Baltikum, Polen eller Tyskland! Hur skulle vår 1900-talshistoria ha sett ut om ”vi” inte insett detta? Det råder dock inget tvivel om att man på 1600 – 1700-talen i Sverige upplevde att man hade oerhört fientliga grannar, men det finns fler historiska exempel.

Personligen tycker jag inte heller att länder som Azerbajdzjan, Armenien och Georgien i Kakasus samt Kazakstan i Centralasien tillhör Europa och därmed inte bör de inte heller delta i Europeiska tävlingar. Nu visar det sig att av dessa har Azerbajdzjan, Georgien och Kazakstan små flikar som sticker in i Europa. De hamnar därmed i samma situation som Turkiet, med en liten del, Östra Trakien i Europa och Anatolien eller mindre Asien i just Asien. Däremot ligger Armenien i sin helhet i Asien, men är medlem i UEFA, det Europeiska fotbollsförbundet! Men det blir väldigt konstigt som när SMHI i förgår kväll rapporterade följande: ”varmast i Europa med 33 grader har det varit på flera platser i Kazakstan”! Man borde åtminstone ha sagt i den europeiska delen av Kazakstan, förutsatt att det var där det var 33 grader.

Då detta fenomen, att man rapporterar temperaturer från Kazakstan som europeiska, är nytt för mig, kan man undra om detta påverkar statistiken så att Europa statistiskt sett får ett mer inlandsbetonat klimat i statistiken? Kanske är det en del i klimatminskningen;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar