onsdag 29 maj 2013

Urban - Vilhelmina - Blenda



Spågummorna Vilhelmina (juli) och Blenda (augusti) samt spågubben Urban (juni) har passerat, med fina vädret, i alla fall här i norra Sverige. Det lovar gott inför sommaren, med tre månader av sol och rysk värme:-) Det såg vad jag kunde se något sämre ut i söder;-)

Det kan diskuteras hur säkra de gamla tecknen är, men min gamla kollega, Edvard, som dessutom är meteorolog och håller reda på statistiken, brukar säga att de är nog så bra som förutsägelse som något annat, när det gäller en så lång period som upp till 3 månader framåt.  

Ungefär samtidigt kom WSI med sin prognos för Europa i sommar. Den ser faktiskt likadan ut! Kallare och blötare än normalt i ”UK och Southern Sweden/Norway/Finland, warmer elsewere” (något förenklat, läs direkt på deras hemsida). Något bättre för södra Skandinavien i augusti, men här i norr ser deras prognos ut att betyda en låsning, med massor av sk ”ryssvärme” hela sommaren.

Jag har ju inte lovordat WSIs prognoser tidigare men för maj (publicerad 23:e april) var den faktiskt riktigt bra:

Nordic region – Warmer than normal

UK (and Northern mainland) - Cooler than normal except eastern sections

Southern mainland – Cooler than normal except Alps into south east Europe

Vilket i sin rätt oprecisa form faktiskt stämmer väldigt bra. Jag håller av naturliga skäl en extra koll på Spanien och det har varit den kallaste och blötaste maj i ”mannaminne” på Costa Blanca och Costa del Sol. Kom dock ihåg att det sk mansnamnet är väldigt kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar