torsdag 8 augusti 2013

Lek inte med elden (H7N9)



En, möjligen flera forskningsgrupper[1] vill göra försök att modifiera viruset H7N9 så att det kan överföras från människa till människa. Detta är verkligen att leka med elden. H7N9 är ett mycket farligt virus och ingen utom de som smittats i Kina nu och överlevt har någon immunitet. Om detta virus börjar smitta mellan människa/människa, eller för den delen däggdjur/däggdjur vilket i praktiken innebär samma sak, skulle kanske upp till en tredjedel av jordens befolkning utplånas. Mycket värre än ”spanskan” (H1N1) som släckte 20-30 miljoner människors liv 1918-20. Inte bara gamla och svaga skulle drabbas, utan kanske framförallt unga i sina bästa år.

En pandemi med H7N9 skulle få en hypotetisk klimatförändring på någon eller några grader att verka tämligen hanterlig.

Jag har verkat i ett drygt halvt liv i forskningsvärlden och forskare är inga supermänniskor, tvärt om, i många för att inte säga de flesta fall, är egot avsevärt större än förståndet. Risken är att man trots försiktighetsåtgärder, speciella laboratorier etc, så blir det någon som för att ”vara först” tar en genväg.

Tänk inte ens tanken, men börja för all del att fundera hur ett vaccin skall ”se ut” och med att ta fram ett sådant. Förr eller senare kommer H7N9 att kunna överföras från människa till människa och då gäller det att vara beredd.


[1] http://news.sciencemag.org/2013/08/roundup-researchers-react-controversial-h7n9-research-proposal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar