fredag 26 augusti 2016

Fasade vertikaler del 3




Den tidigare beskrivna hypotese hade nackdelen av att inte kunna funka på både 40 och 15 m. Den som jag avser att ta upp nu borde göra det, men jag har aldrig sett den beskriven, fast det har jag inte egentligen gjort med den förra heller.

När det gäller ett system för 40 m, som oxo skall fungera på 15 m är två varningar på sin plats:


  1. En 3ʎ/4 har inte samma vertikala strålningsegenskaper som en ʎ/4. Se denna utmärkta och åskådliga skrift: http://www.mapleleafcom.com/PDFs_Downloads/Radiation_Patterns_Verticals.pdf 
  2. Då ʎ/4 ”spacing” för 40 m blir 3ʎ/4 spacing på 15 m och fasledningen ökar i samma grad (dvs 90⁰ grader blir 270⁰ dvs -90⁰ och 135⁰ blir 3*135⁰= 405⁰ vilket är samma som 45⁰) blir även horisontalstrålningen annorlunda. Se nedanstående bild. Lite brokigare så att säga. Den senare strålar bäst åt andra hållet jämfört med för 40 m, men ger bäst gain. Den förra åt samma håll (minustecknet vänder bilden) men lite sämre gain (3 dB jämfört med 4.1 dB). 

Två element med 3ʎ/4 spacing. Den översta 0⁰ (vilket kan vara intressantare här, dvs på 15 m, eftersom det ger 4,5 db  jämfört med 0,9 dB på 40 m), den mittersta  45⁰ och den nedersta 90⁰ ur fas. Notera att det blir -90⁰ "för oss" dvs bilden skall vändas upp och ner för att kunna jämföras med övriga, här och i avsnitt 1. (Nu har jag använt så många strålningsdiagram från ARRLs Antenna handbook att om ni överväger att fasa, och inte äger en, skaffa den genast!)

 3ʎ/4 behöver inte vara katastrof, men ingen given succé heller!


Notera att en GP med perfekt jord har en egen gain på strax över 5 dBi, (i bästa vinkel), dvs 3 db över en dipol i fri rymd. I verkligheten får man aldrig ut 5 dB över isotrop antenn (en teoretisk, icke existerande helt rundstrålande antenn, dvs en punktkälla), men några lär det ju bli och t ex 4+4= 8 dBi skulle kunna jämföras med mången Köpes-Yagi. En HyGain TH7DX har 8 dBi på 20 m. 

Detta understrycker vikten att se till att ha gott om radialer och/eller bra jord. Dessutom kan ”bästa vinkel vara lägre för vertikalen är än t ex en Yagi speciellt om den inte sitter så högt, vilket ofta är fallet på 40 m och för den delen 80 m.

Hypotes 2.

Använd två bredbandstransformatorer en i varje matningspunkt/vertikal för att höja matningsimpedansen (förhoppningsvis helt resistiv). Transformera 38 Ω till 92 Ω (eller 75 Ω, om RG59 används). Använd t ex en Amidontoroid av lämpligt material för frekvenserna. Exakta varvtal kommer att bero på toroidmaterialet och på den uteffekt man avser att använda. Inte för få varv så man introducerar ändringar i impedanseerna och inte för många så att materialet mättas vid högre effekter. Varvtalsomsättningen (roten ur (92/38) med t ex 10 varv mot antennen blir det knappt 14 mot koaxialanslutningen. Principskiss:




I övrigt blir denna modell mycket lik den förra.

I nästa avsnitt avser jag att beskriva hur man i praktiken går till väga för att med måttliga hjälpmedel (SWR-meter och kanske ”griddippa” samt riggen) för att hamna någotsånär rätt.

GL!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar