torsdag 8 september 2016

Varför dessa "Storregioner"?



Varför?

Jaaa, varför?

Jag har länge varit motståndare till de nya regionerna i allmänhet och ”Stornorrland” i synnerhet.

Kan någon förklara vad som är bra med en sådan region? Annat än att det kanske blir mer "glassjobb” (pöhh!) för proffspolitiker?

Norrbottningarna vill inte vara med, Jämtarna vill definitivt inte vara med och klyktattarna i söder (Förlåt, Ångermanlänningar och Medelpaddingar) vill inte heller. Varför skulle vi då Västerbottningar vilja gå med i en ”Stornorrlänsk” region. Jag fattar inte, men som sagt det finns en grej, flera av proffspolitikerna vill:

1 Se nya glassigare jobb

2 Se Umeå som Norrlands huvudstad (Pöhh, igen)

3 Minska risken för sk sjukvårdsuppror, typ Dorotea, typ Malmfälten… osv. Om Regionen blir tillräckligt stor finns inte någon solidaritet som skulle möjliggöra den typen av ”uppror”. Politikerna skulle kunna missköta sjukvård, höja skatten och lägga ner, precis som dom vill.

Det märkliga är att vi Västerbottningar, med ett iofs ganska misskött landsting, men lägsta landstingsskatten, verkar vara de som är minst emot. AC-län har 10,80 % i landstingskatt. BD-län har 11,34 %, Y-län har 11,29 och Jämtarna (inklusive de få som bor i Härjedalen) har 11,20%.

Gissningsvis skulle resultatet bli att ”Regionskatten” skulle bli en bit över 11%, säg 11,20%. Vi i Umeå skulle då få en Kommunal/Regionsskatt på 34,05%.

Då flyttar jag, skriver mig i t ex Solna (29,2%) eller nåt….

Källa för skattesatserna Statistiska CentralByrån, SCB .



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar