fredag 4 januari 2013

Global temperatur för 2012



Nu finns globala temperturdata, mätta från satellit, för hela 2012. Det kan i förstone tyckas enkelt att mäta temperatur, men tyvärr finns inga riktigt tillförlitliga data före sateliteran som i detta fall börjar 1979. I Sverige började vi mäta temperatur på 1700 talet i Stockholm och Uppsala, men från många områden på vår jord finns inga data före mitten av 1900-talet och mätstationerna har varit och är fortfarande ojämnt fördelade. Vidare har förhållandena vid stationerna ändrats efterhand, t ex har åtskilliga, från att ha varit ute på landsbygden, så småningom hamna i bebyggelse när städer vuxit.

Våra svenska mätningar är inte heller gjorda på samma sätt under hela perioden från 1700-talet. Från början mätte man t ex i norrläge från en byggnad för att undvika att den direkta solstrålningen skulle påverka alltför mycket. För temperaturuppgifter där inga direkta mätningar finns, platser där man börjat sent eller för rent historiska data från t ex medeltiden eller tidigare har man använt diverse sk proxies. Beroende på när och var används olika proxies. Ibland är det trädringar, ibland bottensediment osv. Det är naturligt att sådana mätningar ger en viss osäkerhet och detta har medfört diskussioner av typen ”de borttrollade” lilla istiden (när tex Karl X Gustav och hans armé gick över bälten) och den medeltida/vikingatida varma perioden (då vikingarna koloniserade Grönland, något som tog slut genom att kolonisatörerna dog ut, en bit in i den lilla istiden). Dessa perioder syns väldigt lite i vissa presenterade kurvor, t ex den sk ”hockeyklubban” som den ”klimatalarmistiska” sidan använt, medan de är tydligare i andra mer ”skeptiska” samanhang. 
 
Vad vi har och som är tillförlitligt och jämförbart är satelitdata från 1979 till nu. Detta är en alldeles för kort tid för att kunna påvisa något annat än tillfälliga, kortare förändringar och trender. Icke desto mindre kan det vara intressant.

Den globala temperaturen för december 2012 var 0,2 grader högre än medelvärdet för perioden 1981 – 2010. För hela året var medeltemperaturen globalt 0,16 grader högre än för perioden 1981 – 2010. 2012 var det 9 varmaste året sedan 1979 (de varmaste två åren var 1998 och 2010, de kallaste två åren var 1984 och 1985). Man bör veta att 1980-talet var en kall period, kallare än t ex 1940-talet och definitivt kallare än 1930-talet, även om det diskuteras om det varma 30-talet var en global företeelse då vi som kort beskrivs ovan saknar tillförlitliga data, speciellt från södra halvklotet. På norra halvklotet vet vi att 30- och 40-talen var varmare än t ex perioden 1960-1990. Det kan nämnas att Vasaloppet ställts in 3 ggr pga för varm och snöfattig vinter, 1932, 1934 samt 1990.

Den som vill studera data i detalj kan t ex gå in på: http://nsstc.uah.edu/climate/ där det finns flera intressanta data, kurvor och kartor. Man kan se att det största värmeunderskottet för 2012 fanns i Centralasien och att det största överskottet i Karahavet (Öster om Novaya Zemlya) och i Ryssland strax söder om Karahavet. Det senare har inneburit att flera fartyg under 2012 kunnat ta Nordostpassagen i ställer för att runda Asien den långa södra vägen. En väldig besparing även om det är få fartyg än så länge.

Tidigare har jag påpekat att det inte finns någon sk konsensus i klimatfrågan. Det finns betydligt fler som inte följer ”tåget” än vad som framgår i media, i synnerhet i svensk media (Plötsligt kom jag å tänka på följande tänkvärda ord: Levande fiskar simmar mot strömmen medan döda fiskar följer den). Där för vill jag rekommendera en  mycket tänkvärd debattartikel från 2011 av docenten i meteorologi, Tage Andersson, är ” De verkliga förvillarna är klimatalarmisterna”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar