tisdag 29 januari 2013

Nu slog pendeln över ordentligt!



I dagens (2013-01- 29) SvD kan man läsa att polisen i flera län inte kan göra tekniska underökningar på brottsplatser där det brunnit! Nu slog väl pendeln över ordentligt ändå!? Tidigare har man kunnat se räddningstjänst och polis knalla omkring i rök och damm utan att skydda sig. Nu kan man inte göra teknisk undersökning överhuvudtaget. Man säger sig sakna skyddsutrustning och utbildning. Svensk polis riskerar för det första att lämna öppet och obevakat mål för svensk och internationell brottlighet, det är bara att tända på, spåren kommer att bokstavligt hinna kallna innan det blir någon forensisk undersökning. För det andra riskerar svensk polis att framstå i en löjlig dager, i den mån den inte redan gör det.

Jag misstänker att detta kommer att tas upp i Veckans brott av Leif GW Persson, i programmet medverkar ju som av en händelse kriminaltekniker från ett av de aktuella länen. Det kan bli intressant.

Polisen har tillgång till skyddsmateriel, t ex andningsskydd, sk filtermasker av samma typ som används av försvarmakten och räddningstjänsten. Räddningstjänsten har dessutom rök/kemdykarutrustning med medförda lufttuber som ger ännu bättre skydd, men begränsad operatörstid. Den utrustningen är dessutom tyngre. Utbildning har kunnat och kan förmodligen fortfarande fås på de räddningskolor som finns kvar. Jag har personligen undervisat på kurser som innehållit adekvata moment (dock inte mina), men där bara några få poliser, främst tekniker, deltagit. Tyvärr alldeles för få. Jag misstänker att detta inte prioriterats.

Pendeln slog över från inget skydd, till ingen aktion. Detta måste rättas till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar