fredag 8 mars 2013

Skall det vara så här Google?



Det är inte så att jag räknar med att tjäna några pengar på min lilla blogg. Därtill är det för få ”klick” och jag räknar inte heller med någon ändring på det förhållandet. Hittills på ca tre månader rör det sig om knappt tusen klick, varav huvudparten är från Sverige, drygt 100 från andra länder, mest USA.

Däremot är jag lite nyfiken hur det fungerar och vad man skulle få in om man hade annonser och följde det annonseringsprogram som Google erbjuder. Jag hade även hört talas om att Google dragit in det intjänade därför att bloggaren brutit mot de regler som Google har.

Nåväl jag fyllde i det som krävdes för att delta i ”annonsprogrammet”.  Efter några timmar fick jag ett mail från Google som lyder som följer:

Hej Göran Olofsson,

Tack för det intresse du visat för Google AdSense. När våra specialister granskade din ansökan upptäckte de att den inte uppfyller kriterierna för vårt program. Därför kan vi inte godkänna dig i vårt program.

Vi har särskilda policyer som vi tror hjälper till att säkerställa effektiviteten hos Google-annonser för våra publicister och våra annonsörer. Vi kontrollerar alla publicister och vi förbehåller oss rätten att ge avslag på ansökningar. I takt med att vi växer kan vi komma att utöka vårt program till fler webbpublicister med ett mer varierande webbinnehåll.

Observera att vi kanske inte kan svara på frågor som rör de specifika orsakerna till vårt beslut. Tack för din förståelse.

Med vänliga hälsningar,

Google AdSense-teamet

Det intressanta är att man inte kan få någon motivering och att det naturligtvis inte går att svara på mailet.
Jag har verkligen funderat på vilket sätt jag brutit mot, eller som dom skriver, inte uppfyller kriterierna, för programmet. Om jag går in på ”fliken” intäkter/AdSense så står det följande:

 Ditt AdSense-konto har inte godkänts på grund av ett brott mot användarvillkoren.”
Jag har försökt läsa användarvillkoren. Huvva! Det rör sig om många sidor, ”juridisk engelska”. Det är oerhört allmängiltigt och svårt att få grepp om. Jag kunder göra ett citat ur texten och lägga ut, men tror inte det är rimligt. Texten är i princip oläsbar, med kilometerlånga meningar. Även ett citat med bara en mening, med inskjutna bisatser, blir en halv A4!

Jag har även försökt läsa en översatt kortversion. Det är inte mycket lättare, men här kan jag ta ut en mening och citera som ett exempel:
”Trafikkällor Google-annonser får inte placeras på webbsidor som får trafik från vissa källor. Utgivare får exempelvis inte delta i program för betalda klick, skicka oönskad e-post eller visa annonser som genererats automatiskt via programvara. Dessutom måste utgivare som annonserar på nätet se till att deras sidor följer Googles kvalitetsriktlinjer för målsidor”.

Jaha….

Det är t ex fortfarande oklart vad man menar med annonser, är det vad jag kallar annonser, eller är det blogginläggen?

Till detta finns en ”läsa mera” med 5 punktsatsersom beskriver lite mer. Det är dock fortfarande väldigt generellt och täcker det mesta, varför man inte riktigt kan veta vad som är ok och inte.
Det som kan vara fel av mig sett ur Google synpunkt kan vara:


  • Jag har gjort några klick på min egen sida. I och för sig få, men dock. Jag ville se hur de såg ut när man ”kom utifrån”.
  • Jag har några bekanta som besöker sidan, t ex har min förre, sedan åtskilliga år pensionerade arbetskamrat Edvard, som jag träffade senast mer ett, möjligen fler år sedan och min svägerska Tina, som bor i andra änden av landet och som  jag träffar ca en gång om året, kommenterat (jättetrevligt) några inlägg.
  • Jag har uttryckt mig i något förklenande ordalag om Thomas Nordegren, t ex kallat honom halvbildad (han har t ex väldigt diffusa begrepp om vårt lands geografi).
  • Blogginläggen är för dåliga för Google och lever inte upp till deras kvalitetskrav. Vilka dessa nu är?
  • Jag har för få läsare…. Men kan det vara förbjudet?
  • Ytterligare andra möjligheter som jag inte har en aning om.

Då var det sagt och beskrivet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar