söndag 31 mars 2013

Junselevargen - Rödluvan



Just nu känns det som man borde låta den sk Junselevarghonan, även kallad Rödluvan, få vara. Felet man gjorde var att skjuta hennes ”kavaljer”. Då blev hon ensam om jakten och fick ta till så enkla byten som möjligt.

Vargen har nog hävd i det sk renskötselområdet, betydligt längre än oss ”lappar”, ”kväner” och ”nybyggare” och den traditionella renskötseln och annan kreaturshållning har tidigare tvingats ta hänsyn till rovdjurstrycket och fått leva med det. Det är först med förhållandevis moderna skjutvapen, repetergevär (Det första kom 1849, men i allmänt bruk bland jägare i vårt land kom det långt senare, en bit in på nittonhundratalet. I min barndom pratade de äldre fortfarande om ”lo(d)bössa”, dvs mynningsladdare, inte en bössa för att fälla lodjur) och färdiga patroner, som människan fick övertag över vargen och övriga rovdjur.

Vargen är nog en bättre viltvårdare än våra jägare. Det är min åsikt att t ex vår älgstam skulle må bättre av ett mindre jakttryck från människan och ett kraftigare från t ex varg, enligt principen "Survival of the fittest". Att anpassa sig till  repetergeväret tar nog så många generationer, tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar