måndag 1 april 2013

På cykel runt Parc Natural och Laguna de la Mata



Vilken fin cykeltur! I morse kastade vi oss upp på våra svarta, 6-växlade springare och cyklade runt en av saltsjöarna och ”Parc Natural de La Mata”. Vi startade i förmiddags hemifrån och började med att cykla ca 7 km snett inåt landet, längs CV 905, i nordvästlig riktning. Fina cykelbanor vid sidan av huvudvägen. Strax före Ciudad Quesada, där förre oppositionsrådet (M) i Umeå, Anders Sjölund, numera bor, tog vi höger ut mot kusten igen. Otur för Sjölund, numera glofkluppspresident, han måste ha köpt sitt ställe när priserna var på topp för ca 6 år sedan. Priserna är nog bara hälften eller t o m lägre än så numera. Från strax söder Quesada gick turen nästan rakt österut mot havet söder om Guardamar. Ett kort stopp för en kaffe på en lokal bar längs vägen. Fina nästa öde stränder och skyddade sanddyner når vi strax. Många spanska påskfirare är ute och har pick nick. Det är dessutom en sorts högsäsong här nu, då många spanjorer kommer från inlandet och storstäderna, Madrid t ex, och skall ta sitt traditionella påskdopp i havet.
Stranden mellan Guardamar och La Mata, mot norr. I fjärran finns Santa Pola, Alicante och långt bort i fjärran Benidorm
 
Samma strand mot söder. La Mata och Torrevieja i fjärran
Från Guardamar gick färden vidare söderut längs kusten och N332, fina cykelvägar vid sidan av trafiken, men det är lömskt att ta av och ge sig ut vid sidan, dessa. Avstängda bostadsområden kan innebära väldiga omvägar. I norra delen av La Mata får man dagens första caña. 



I väntan på det goda
 
Jag måste erkänna att jag haft lite svårt för dessa små glas med öl, 25 cl, som en caña innebär. Jag har tidigare ofta beställt en tanque, dvs en sejdel, 50 cl. Så här passar en caña väldigt bra. Man kan stanna på fler ställen å få sig en klunk;-)

Längre ner på La Mata stannar vi en gång till, mer turrister här, vid det fina torget.

Så cyklar vi vidare längs kusten till dagens väldigt noga uttänkta mål. Den bästa fisk restaurangen vi känner till här, Barlovento. Priset är där efter, någonstans mitt emellan lokala och svenska priser. Lunch på Barlovento, piggvar i grön sås, med räkor och musslor för mig och räkfylld friterad sjötunga för M. Ett riktigt gott, torrt, spanskt vitt vin till. M tar även creme caramell, med vispgrädde och jordgubbar mm visar det sig….

Creme caramel


 
Så kom pärsen…… Vi hade kvar en riktigt uppförsbacke, ca 4 km och en fruktansvärd motvind, i och för sig mycket utför, men det kompenserade motvinden mer än väl för. Nu är vi helt utpumpade och vilar ut. Totalt gissar jag att cykelturen blev ca 3 mil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar